Kuchnia izraelska jest bardzo związana ze świętami żydowskimi. Najpopularniejszym świętem żydowskim jest Szabat, zwany też Szabasem. Podczas Szabatu żydzi powinni jeść potrawy wyjątkowe i stosowne. Idealnym przykładem są tutaj pulpety rybne, czyli gefilte fisz. Są łatwe do jedzenia w Szabat, ponieważ nie trzeba oddzielać ości od ryby, co jest surowo zabronione w ten dzień. Chętnie spożywany jest także czolent, można go przygotować znacznie wcześniej, dzięki czemu można go zjeść w sobotę po południu.

Szczególnym pokarmem szabasowym jest chała, z którą związana jest micwa, czyli przykazanie. Podczas pieczenia chałki kobiety spełniają przykazanie hafrashat chalah – rytualne oddzielenie kawałka ciasta dla kapłanów.

Chanuka, święto świateł, upamiętnia cudowne wydarzenia z czasów Machabeuszy, kiedy to niewielka ilość czystej rytualnie oliwy paliła się przez osiem dni po otwarciu świątyni jerozolimskiej. Podczas Chanuki nie ma nakazanych posiłków, choć powstała tradycja zjadania naleśników z serem oraz pączków przygotowanych na oliwie.

Jednym z najważniejszych świąt żydowskich o charakterze pokutnym jest Jom Kippur, czyli Dzień Pojednania. W święto to obowiązuje ścisły post – żydzi mają zakaz spożywania jakichkolwiek pokarmów i napojów. W przeciwieństwie do Paschy, żydowskiego święta obchodzonego na pamiątkę wyzwolenia narodu izraelskiego z niewoli egipskiej. Pascha trwa w Izraelu 7 dni, w diasporze dzień dłużej. Pierwszy wieczór Paschy jest bardzo uroczysty.

W gronie rodzinnym spożywa się uroczystą kolację. Najważniejszym przykazaniem obowiązującym żydów podczas Paschy jest zakaz spożywania i posiadania w domu chleba na zakwasie. Zamiast tego zjada się macę. Różne społeczności żydowskie mają własne ograniczenia kulinarne związane z Paschą. Na przykład Aszkenazyjczycy nie jedzą fasoli, grochu i ryżu.