Rybne pulpety to jedno z najważniejszych dań podczas świąt żydowskich, zwłaszcza Szabatu. Pulpety rybne, zwane gefilte fisz, są łatwe do jedzenie w Szabat, ponieważ nie sprawiają problemów z borer, czyli oddzielaniem złego od dobrego. Borer to jedna z czynności zabronionych w Szabat. Podczas jedzenia zwykłej ryby żydzi musieliby oddzielać ości od ryby, a w przypadku pulpetów nie ma tego problemu. W polskich restauracjach, serwujących kuchnię żydowską, klopsiki rybne nie zawsze uznawane są za danie główne, jak na przykład zupa grochowa, ale za przystawkę lub rodzaj przekąski.

W Internecie oraz książkach kucharskich można znaleźć mnóstwo propozycji przyrządzenia oraz podania pulpetów rybnych. Oto jeden z przepisów.

Składniki:

80 dag halibuta lub dorsza,

25 dag cebuli,

bułka, np. kajzerka,

jedno jajko,

jedna łyżka oleju,

jedna lub dwie duże papryki,

pół szklanki przecieru pomidorowego,

pół łyżeczki cukru i pieprzu,

szczypta tymianku,

posiekany koperek,

dwie łyżeczki soli.

Umyte filety rybne oraz połowę cebuli przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać do tego bułkę, która uprzednio była namoczona w wodzie. Następnie należy wszystko powtórnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek, koperek i jajko. Wszystko wyrobić tak, aby powstała jednolita masa, z której będzie można uformować kilka pulpetów. W żaroodpornym naczyniu należy wymieszać olej, resztę cebuli, pokrojoną paprykę, przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier i włożyć do tego pulpety. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 minut, starając się często polewać utworzonym sosem. Pulpety rybne można podawać z pieczywem pszennym, sałatką lub surówką.

Rybne klopsiki mogą być podawane z sosem pomidorowym, pieczarkowym, majonezowym, śmietankowym lub koperkowym. Wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych i naszej inwencji.