Desery w kuchni izraelskiej nie powinny zawierać w sobie produktów mlecznych z powodu ograniczeń kaszrutu, czyli żydowskiego prawa, które zajmuje się tym, jakie pokarmy można, a jakich nie wolno spożywać oraz jak trzeba je przygotowywać. Według prawa koszerności nie wolno łączyć produktów mlecznych z mięsem, więc żydowskie desery najczęściej są parve, co oznacza, że nie są ani mięsne, ani mleczne.

Przykładem jednego z najbardziej znanych deserów w kuchni izraelskiej jest jabłecznik. Sam jabłecznik prawdopodobnie nie pochodzi z kuchni żydowskiej, ale składniki oraz sposób przygotowania jest bardzo bliski tej właśnie kuchni. Nie zawiera żadnych produktów mlecznych. Mleko jest zastąpione sokiem jabłkowym, co sprawia, że ciasto jest niezwykle słodkie. Wiele przepisów na ciasta z kuchni żydowskiej, które przeniknęły do kuchni polskiej, są tak zmieniane, aby przepis dostosowywał się do kuchni danego regionu.

Do tradycyjnych słodkich ciast żydowskich należą ciasta miodowe. Są one pieczone z okazji Nowego Roku, zwanego po hebrajsku Rosz Haszna. Ciasta miodowe zaliczane są do bardzo słodkich, ale i zdrowych, w przeciwieństwie chociażby do ciast czekoladowych, które również występują w kuchni izraelskiej. Żydowskie ciasto z kwaśną śmietaną, w którego skład wchodzą orzechy włoskie, cukier, soda oczyszczona, mąka, cukier puder, masło, cynamon, jajka, proszek do pieczenia oraz aromat waniliowy, jest z kolei idealne jako przekąska do kawy.

Rugelach to tradycyjne ciastka żydowskie, które piecze się na święto Chanuka. Do ich przygotowania wykorzystuje się bardzo proste składniki: twaróg, masło, mąkę, orzechy włoskie, brązowy cukier, cynamon oraz gruby cukier w kryształkach, którym obtacza się ciasteczka. Jak można zauważyć, tradycja pieczenia słodkich ciast w kulturze żydowskiej związana jest z różnymi świętami.