Kuchnia żydowska nie jest dzisiaj tak popularna jak kuchnia francuska czy włoska. A szkoda, ponieważ żydowskie potrawy są różnorodne, smaczne i syte. Grochówka to jedna z popularniejszych zup w Polsce. Najczęściej kojarzy nam się z grochówką wojskową. Istnieje też przepis na grochówkę po żydowsku, której składniki oparte są na zasadach koszerności.

Przepis na grochówkę żydowską

Składniki:

dwie szklanki łuskanego żółtego grochu,

2,5 litra wody,

dwie posiekane cebule,

jedna starta marchewka,

drobno posiekany seler,

dwie łyżki posiekanej natki pietruszki,

dwie łyżki posiekanego koperku,

kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę,

dwie łyżeczki soli,

pół łyżeczki pieprzu,

jedna szklanka przegotowanego mleka,

jedna łyżka masła,

drobne grzanki lub groszek ptysiowy,

kilka ząbków czosnku,

jedna łyżka mąki,

cztery łyżki oliwy z oliwek,

jedna łyżka majeranku.

Groch należy moczyć całą noc w wodzie, a następnie gotować w niewielkiej ilości wody. Ząbki czosnku dodać do gotującego się grochu. Gdy warzywa będą miękkie, najlepiej przepuścić przez maszynkę i wymieszać z majerankiem. Wywar z warzyw podgrzać i przełożyć groch delikatnie mieszając. Na patelni zarumienić mąkę, dodać oliwę z oliwek i tak utworzoną zasmażką zagęścić zupę. Doprawić solą oraz pieprzem. Aby grochówka była bardziej sycąca, można dodać do niej podsmażone wcześniej kawałki cielęciny. Mięso powinno się wrzucić do zupy przed włożeniem ziemniaków, aby nie rozgotowały się zanim cielęcina będzie miękka. Mleko i masło można dodać już po ugotowaniu się warzywnego wywaru.

Grochówkę należy podawać na gorąco. Należy do bardzo sytych dań, dzięki czemu jest bardzo lubiana i idealnie sprawdzi się jako jednodaniowy obiad. Zupa grochowa nie jest kojarzona z kuchnią żydowską tak bardzo jak na przykład chałka czy pulpety rybne, mimo to, wciąż można znaleźć entuzjastów tego dania.