Sałatka po żydowsku to idealna przystawka i dodatek do ciepłych dań. Przyrządza się ją szybko i bezproblemowo. Należy do tradycyjnej kuchni żydowskiej, choć nie jest tak popularna jak ogórki po żydowsku, karp po żydowsku czy maca.

Przepis na sałatkę po żydowsku

Składniki:

kilka ziemniaków (5-6),

jajka (3-4),

jedna cebula,

majonez,

szczypta soli,

jedna łyżeczka pieprzu.

Bardzo ważne jest, aby pamiętać, że w sałatce po żydowsku powinno znajdować się więcej ziemniaków niż jajek, np. pięć ziemniaków i trzy jajka. Na początku należy ugotować ziemniaki bez soli (mogą być zarówno obrane, jak w łupinach). Jajka należy ugotować na twardo. Po ostudzeniu i obraniu ziemniaków i jajek, trzeba pokroić je w kostkę. Ziemniaki mogą być pokrojone w grubszą kostkę, jajka w drobniejszą. Dodać do tego kilka łyżek majonezu, doprawić solą i pieprzem, np. mielonym trójkolorowym. Pamiętajmy, że sałatka powinna się przegryźć, dopiero wtedy będzie naprawdę smaczna.

Ogórki po żydowsku to danie, które będzie idealne na przystawkę. Są one chrupiące i słodkawe w smaku. Po zasmakowaniu ogórków po żydowsku mało kto wraca do tradycyjnych korniszonów. Niektórzy dodają do słoików plasterek papryki dla smaku.

Przepis na ogórki po żydowsku

Składniki:

ok. 3-4 kg ogórków,

liść laurowy,

ziele angielskie,

gorczyca,

jedna cebula,

dwie marchewki,

nać selera,

jedna szklanka cukru,

jedna szklanka octu 10%,

cztery szklanki wody,

jedna łyżeczka soli.

Ogórki należy umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki, następnie włożyć do słoików. Cebulę pokroić w plastry, natomiast marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, plasterek cebuli i dodać jedną lub dwie łyżeczki startej marchewki oraz natkę selera. Wszystkie składniki zalewy trzeba zagotować, następnie gorącą zalewą zalać ogórki i pasteryzować przez około pięć minut.